pátek 10. března 2023

Barevné variace hliněných omítek

O prospěšných vlastnostech hliněných omítek bylo napsáno již hodně. Jsou přírodní, nealergické, upravují vlhkost a snižují množství virů a bakterií v prostředí. Stejně tak už je všeobecně známo, že je lze aplikovat i jako finálni vrstvu na cementové a cihlové stěny, stejně jako na hliněné.

Barevná škála vyráběná výrobci se může zdát omezená, vždyť čítá většinou necelou desítku barevných variací. A pokud k tomu přičtete fakt, že barevné omítky se již nemalují, pak se to může zdát příliš omezující. Ale pravda je přesně opačná. Je mnoho způsobů jak změnit barevnost hliněných omítek.


Míchání omítek mezi sebou

Jedna z nejvíce mnou využívaných technik je míchaní dvou různobarevných omítek dohromady. Musí jít o stejný typ omítek, postavených na stejném plnivu, od stejného výrobce. Mícháním dvou barev vznika nová barva.

Například  Cottage šedá (bílá) a Cottage žlutá (vanilkově žlutá) dávají odstín slonovinové kosti, který často doporučuji lidem, kteří chtějí bílou, ale jejíž odstín je lehce šedý a studený. Zatím co slonovinová kost si zachovává velkou světlost, ale její odstín je žlutavě teplý.

Stejně zajímavou variantou je Cottage světle hnědá a Cottage oranžová, která mění relativně bledou hnědou barvu ve výrazně živější teplejší odstín.

Přitom míchání dvou barevných omítek je technologicky snadné, protože i při použití jedné barvy si mícháme omítky po dvou pytlech.

Různé poměry a různé namíchané barvy - vzorky


Pigmentace

Další variantou je použít barevný pigment, který se do omítky přimíchá a který změní barevnost. U pigmentu nesmí množství překročit limit stanovený výrobcem, což bývá cca do 10%. 

Ani při míchání dvou barevných omítek nevyjde vždy barva, kterou by jste očekávali a pro pigment toto platí dvojnásobně. To znamená, že si musíte předem udělat menší vzorek, který natáhnete někam na zeď, následně začistíte a necháte plně vyschnout. Je dobré udělat rovnou několik násobných vzorků, pro urychlení vzorkování (2x, 1x, 0,5x 0,25x) Podle toho si vyberete výsledek, který se vám líbí.

Pro příklad do jednoho pytle Cottage šedé (bílá) přidáte 300g pigmentu Levandulově modrá, vzniklá barva je holubí modrošedá, velmi světlý až bílý odstín šedomodré.

Pro vzorkování je důležitá opakovatelnost, to je přesné měření vzorku. Je na vás zda použijete objemové nebo váhové, ale musí být opakovatelné, jinak je celé vzorkování zbytečné a výsledek může být jiný, než očekáváte.

Výsledek vzorkování modrého pigmentu a Cottage šedé. 

VIDEO O VZORKOVÁNÍ