pátek 23. ledna 2015

Vše na jednom místě

Přírodní stavitelství zahrnuje mnoho různých materiálů a postupů, které mohou vést k vašemu domu. Stejně jako je originál každý z nás, je i každý dům jedinečný a specifický. Ale jak poznat který z přírodních postupů je ten, který bude pro vás ten pravý? Získat podorbné informace o všech způsobech by bylo nejen časově náročné ale i drahé, pokud zjistíte že to není váš způsob. Právě proto je tu konference Přírodní stavění od A do Z.

JIŽ PO DRUHÉ

Loňský ročník zaznamenal nebývalý úspěch, kdy se mnozí na konferenci, která má pro kapacitu objektu omezen počet účastníků, ani nedostali. Přihláška na poslední chvíli se může nevyplatit. 
V duchu příjemného víkendu nabitém přednáškami a sdílením až hluboko po půlnoc jsme si užili zajímavá setkání a podnětné zkušenosti jak odborníků, tak již šťastných majitelů přírodníh domů. Dozvuk této zimní akce se v mém případě protáhnul hluboko do celého roku. Ale kde loňské sněhy jsou?
Po roce je tu druhý ročník nabitý přednáškami a odborníky na přírodní stavění a vše, co se toho týká. Proč se tedy vydat na tuto konfereci, konanou v Kaprálově mlýně nedaleko Brna?


INTENZITA INFORMACÍ

Není to pro příjemné prostředí, ani pro možnost potkat podobně smýšlející lidi, ač i to už samo o sobě stojí za to. Ale pro intenzitu informací. Nikde se nesejde v tak krátkém čase tak velký okruh přednášejících a odborníků.
Je pravda že omezené přednáškové bloky dovolují jen základní seznámení s tématem, ponoření do hloubky není možné. Sotva zbývá čas na zodpovězení některých otázek, které sami o sobě upravují směr přednášek i celé konference.
Ale to je pro zařčátek důležité.  Pokud neznáte základ, těžko můžete pokládat správné otázky. A právě základní orientace v tématu je úkolem konference. Přednášky jsou jen počátek, to hlavní probíhá mimo konferenční sál. Pokud toto přijmete, pak můžete získat mnoho.


VYUŽÍVAT ČAS

Základní orientace v tématech, poznání co vás oslovuje, co vám vyhovuje, je jen počátek toho, co konference nabízí. Jakmile vstřebáte téma a v hlavě se vám začnou objevovat další nezodpovězené otázky, začíná druhé kolo. Celá diskuze a dotazování totiž nekončí odchodem přednášejícího ze sálu, ale pokračuje o přestávkách, jídle a hluboko do noci i od časného rána. Je jen na vás, jak využijete čas konference. Jak intenzivně? Jak aktivně? Konference nabízí možnosti, míru intenzity si určuje každý sám.


TÉMATA PŘEDNÁŠEK

Šíře je opravdu veliká. Od architektů, řemeslníků, asistentů staveb, po kamnáře a permakulturní designéry zahrad. Od vizionářů, rebelů, po tradicionalisty a klasiky. Od projektu do konce stavby. O A do Z.

  • návrhy staveb
  • konstrukční systémy
  • materiály přírodních staveb
  • hospodaření s energiemi
  • přírodní čištění odpadních vod
  • přírodní zahrady - permakulturní principy
  • ukázky nářadí a prodej literatury
  • informace a návody ohledně povolování staveb
  • diskuse s řemeslníky, projektanty a výrobci materiálů
  • další...


KAM A KDY

Pokud vás konference zaujala, pak se můžete přihlásit zde. A třeba se tam uvidíme.