úterý 4. června 2013

Malé domky 1 - rodina ve srubové chatě

Otevírám nový seriál článků, kde se několik rodin i jednotlivců s vámi podělí o některé zkušenosti z bydlení v malém. Bydlení v malém si umí představit jen málokdo z těch, co to nezkusil. Což znamená, že máme plno předsudků, ale i mýtů, pramenící z nepřesných i zcela mylných informací. I když není bydlení v malém pro každého, má svá specifika, výhody a nevýhody i zvláštnosti. Má své kouzlo, ale i ekonomické výhody. Není to o skromnosti, spíše odhodlání dát energii a peníze do jiných částí svého života. Je to o neskromnosti v ostatních rovinách.

PŘEDSTAVENÍ SE

Jsem Ondřej Netík, spisovatel a permakulturista, zajímající se o hermetiku, rozvoj lidského ducha a přírodní stavitelství. Ale také hrdě zastávám roli otce v jedné velké rodině. Mám ženu Rusalku, ilustrátorku a matku na mateřské. Spolu máme tři děti. Pětiletého Olivera, dvouletého Sebastiena a jednoroční Lottu.


NÁŠ DŮM

Před více jak deseti lety jsme si koupili chatu. A později opustili Brno, kde nás vysoké náklady na žití nutili oba být zaměstnáni a trávit mnoho času pro jiné, abychom si vydělali na chvilku času vlastního tvoření, a přestěhovali se do přírody, do chatky.
Chata má 35m2 obývané plochy, plus 11m2 nezateplené verandy sloužící částečně jako předsíň a odkládací plocha. Obytná plocha je 2m2 záchod, 15m2 světnice (jídelna s kuchyní) a 18m2 společná ložnice.
Pod chatou je cca 3m2 sklepní dílnička a 8m2 dřevník.
Kolem je zahrada cca 300m2, která nás zásobuje nějakou tou zeleninou. Hned za zahradou stojí les.
Není to náš ideální domek, hodláme se přestěhovat. Chci postavit svůj, o podobné velikosti, dle permakulturních principů a hlavně s větší zahradou.


NAŠE PROČ V MALÉM

Jak jsem již naznačil. Jsme tvůrčí rodina a chtěli jsme se věnovat hlavně svému tvoření i dětem. Věnovat méně energie vydělávání peněz jiným způsobem. Abychom snížili riziko, že by nás tento krok zničil, přesídlili jsme do objektu, který byl v našem vlastnictví.
Když bydlíte v malém skromném domku, máte nízké náklady na bydlení, a to vám dává větší svobodu žít svůj život tak, jak chcete.

Světnice - kuchyň

NÁKLADY NA BYDLENÍ

Roční náklady jsou následující. Daň z nemovitosti cca 800kč, elektřina cca 8000kč. Dřevo na zimu, pokud si jej nenataháme sami z lesa nad námi, což je asi 20 procházek s károu za rok, stojí cca 8000kč, neb chata není nijak zvlášť zateplena. Voda, vlastní zdroj. Celkem 16.800 za rok, to jest cca 1.400,- za měsíc, snížitelné vlastní prací na polovic.

Ložnice

JAK SE BYDLÍ V MALÉM

Máme dvě hlavní místnosti, světnici a ložnici. Snažíme se by ložnice byla klidovou zónou a ve světnici probíhal obvyklý život, ale na to jsou děti příliš malé a užívají obě místnosti po svém. Také jsme se zbavili mnoha nepotřebných krámů, přetřídili knihy a podobně. Když pořizujeme nějaké vybavení, přemýšlíme kam jej dáme, a jestli jej opravdu potřebujeme. Protože to často znamená, zbavit se něčeho jiného. To má i svou dobrou stánku, neutratíme moc za zbytečnosti a nemáme moc věcí, které vyžadují další náklady.
Probouzí to i kreativitu. Potřebovali jsme skříňky pro oblečení dětí, ale nesměly být hlubší než 40cm. Takové skříňky nejsou. Ale existují botníky s výklopným šuplíkem, do kterých se dá oblečení krásně naskládat a při zaklopení jsou uvnitř na výšku. Nebo jsme chtěli v kuchyni nástěnné hodiny, ale nebylo již na stěně místo. Tak jsem je přišrouboval na jednu z kuchyňských skříněk.
Snadněji se tu uklízí (a že děti svedou udělat nepořádek, jen na to mají menší plochu) a snadněji věci hledají (přesto i zde svede zmizet i docela velký objekt do nedohledatelná). Na druhou stranu uklízet je nutnost. Jakákoliv činnost naplní prostor věcí a než je možno začít dělat něco jiného, je potřeba alespoň poklidit.
Jinak nám dům slouží hlavně jako úkryt před nepohodou, snažíme se žít venku, na zahradě u lesa. Při špatném počasí, kdy musíme být jen uvnitř, a náš nejstarší syn, běžec a skokan, běhá sem a tam dokola až se vše třese, nás začne ovládat nervozita. Ale to bychom musely bydlet v tělocvičně. Na druhou stranu je celá rodina více pohromadě, více pospolu.


Světnice - obytná část

A CO SOUKROMÍ?

Máme dvě místnosti a ještě venku. A děti někdy usnou dříve, či se ráno budí později. Pokud jde o soukromí rodičovské. Děti se svedou sami zašít do nejrůznějších koutů, když na to přijde.


CO TOMU CHYBÍ?

Pro mne jen větší zahrada s koupacím jezírkem. A více promyšlené věci. U koupeného objektu je nevýhoda, že většina věcí už moc změnit nejde. A tím vznikají zbytečné nároky a problémy.


Pokud se chcete podělit o vaši zkušenost bydlení v malém domku, určitě mi napište a já ji zde rád zveřejním.