pondělí 20. července 2015

Pokora pochopení vs. Arogance jediné správné cesty

Stále se setkávám s tím, jak moc nám chybí pokora. A často bohužel právě těm, kteří ji potřebují nejvíce, učitelé.

Jakmile si osvojíme znalost, naučíme nějaké informace z paměti a zařadíme je, hned se cítíme sebejistí. Už to známe. Umíme. A kohokoliv kdo potřebuje to můžeme naučit. Jak správně to má být.
Toto šíření té správné pravdy, které se tak z časta děje ve školství i lektoringu má jeden zásadní problém. Není jedinou pravdou. Často ani tou většinovou pravdou.

Znalost bez skutečného pochopení je málo na učení dál. Papouškování rodí jen další papoušky. Pro pochopení je třeba praxe. Jít a znalosti prověřovat praxí, kriticky a soustavně. Dívat se a přemýšlet.Zkoušet, chybovat a napravovat.

Praxe vám začne tu jedinečnost, tu správnost, nahlodávat. Zpochybňovat. Uvede vás ve zmatek a nejistotu. Najednou nevíte zdánlivě nic. Což vypadá jako krok zpět, špatný krok, ale ve skutečnosti je naopak krokem vpřed. Oprostí vás od jediné pravdy. Od tíže teoretických znalostí a postupů. Od arogantního povýšení na "já to vím nejlépe!"

A pak vám ta změť zdánlivě nesourodých zkušeností začne zapadat do sebe. A vy vidíte svět. S ohromnou pokorou se před ním zkláníte. Před jeho bohatostí, různorodostí, možnostmi a tísíci různých pravd.
Pochopení je úžasný proces osvobození, který vám dává do ruky místo jedné pravdy, stovky možností.

Pochopení vede k pokoře. K pokoře před řemeslem. K pokoře před žáky i samotným procesem učení. To je stav který opravňuje učit, pochopení a pokora.

Nehledejte informace. Hledejte pochopení. Hluboké pochopení tisíce možností. Hledejte pokoru. A vyhýbejte se pravdě, která se prohlašuje za jedinou správnou cestou. Vyhýbejte se autoritářství. Úžasným vznosným názvům. Teoretici papouškují.

Někdy to i zkusili. Jednou. (Jak často nám stačí jediný úspěch za potvrzení znalostí. Zapomínáme že jednou, to je jen štěstí začátečníka. Dvakrát souhra náhod. To třikrát teprve o něčem vypovídá.) Jeden úspěšný pokus není zkušenost. Zkušenost dávají chyby, které bylo nutno opravovat. Učíme skrze vlastní chyby, ne skrze náhodný, ale o to více vystavovaný, úspěch.

Hledejte hlubokou zkušenost a ještě hlubší pokoru z pochopení. Ptejte se na chyby a poučení z nich.

Krásný den přeje Ondřej