středa 6. února 2013

Přátelství a Energie


Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro dům z přírodních materiálů, přebíráte na sebe roli rodiče. Každý živý materiál do sebe vstřebává energii a myšlenky všech svých tvůrců. Pod rukama řemeslníků se doslova rodí "živý" objekt. DUŠE DOMU.
Proto nemám zákazníků, jen nových přátel, se kterými spolupracuji na jejich myšlence. Osobní poznání, zainteresovanost a spolupráce je pro mou práci klíčová. Nejsem řemeslník, byť mám jeho zkušenost, jsem tvůrce a hlavně ve stavbě zkušený přítel, který vám pomůže s vaším snem.

Šamani říkají, že naše věci jsou bez duše. A mají pravdu. Věci, které vznikly v sériové výrobě, jsou bez duše. Jak by ji získaly, když lidé, kteří je tvořili, na ně sotva sáhli. Nezajímali se o ni. Nemluvili s ní. Byla pro ně jen cestou k penězům. Bohužel znám i dost řemeslníků, kteří toto nechtějí pochopit. Kteří se neumí vrátit k tvoření věcí s duší. Dát jí část sebe sama. Mluvit s ní, proměňovat sám sebe v něco věčného. Ukládat do neživé věci skrze řemeslo a tvoření svou energii. A tak, kousek po kousku, stvořit předmět s duší.
Dokud se bude dělat práce pro peníze, bez lásky, nebudou mít naše díla svou duši.  A přitom dům, to náročné dílo plné vašich snů, není výrobkem z pásu - je dílem lidských ruko. Dílem mnoha lidských rukou. Když každý z nich vloží do domu svou lásku, duši tvůrce, vznikne dům plný štěstí.
Pro přírodní domy toto platí dvojnásob. Přírodní materiály byly stvořeny s tím, že mají reagovat a zaznamenávat energii a myšlenky. Stavba přírodního domu je obřad. Je pouto, které propojuje zkušenost, nadšení a přátele.