pátek 1. května 2015

Stavím si levně 1 - Pozemek a projekt

Téměř před deseti lety jsem se rozhodl naučit stavět přírodní dům. Mé zkušenosti mi ukázali, že jde stavět i jinak, než se to obvykle dělá. Především za mnohem menší částku. Můj seriál o tom jak postavit dům levně měl svůj úspěch, ale je na čase, abych ukázal své teorie v praxi. Nejlevnější domy se pohybují zatím okolo 600.000,- a mým cílem je dokázat postavit za 300.000,- Nyní vám dávám možnost sledovat, jak se tohoto úkolu zhostím.



KOUPĚ POZEMKU

V září loňského roku se stali dvě události, které odstartovali mou praktickou "maturitu" v levném stavění. Prodali jsme chatu, ve které jsme dosud bydleli, a objevil se pozemek který nás zaujal.
Stříbrnické paseky, oblíbené rekrační místo v Chříbech, jižní svah s výhledem na široké roviny (Uherské Hradiště a další) za níž se v oparu rýsují Bílé karpaty.
Pozemek byl stavební, stála zde kdysi chalupa kterou za socialismu rozhrnuli, aby vykázali rozšíření zemědělské půdy. Elekktrické vedení hned na kraji pozemku. A cena na lukrativnost místa relativně rozumná, 160.000,- i s provizí realitce za 460m2. Cenu snižoval rozpracovaný územní plán, který hrozil změnit pozemek na nezastavitelný, ale o tom později.
Naším snem bylo vždy vlastnit permakulturní (trvale udržitelný) malé hospodářství. Nejlépe hektar a proto jsem hned vstoupil do jednání s majitelkou okolních pozemků, které původně k tomuto zbořenému statku patřily. Po dlouhém jednání jsme tak přikoupili další okolní louky o výměře něco přes půl hektaru. Cena skoro 200.000,- vychází z pozice, kdy majitelka nepotřebovala prodat. Je vyšší než jsem chtěl původně do půdy dát, ale půda je půda. Dům slouží pozemku, ne naopak. Proto jsem nakonec kývl. Tyto ceny ale samozřejmě nebudu počítat do celkové ceny domu, jsou uváděny jen pro orientaci.



PROJEKT

Jak jsem se již zmínil, tlačil mne čas. I když jsem podal připomínku že nesouhlasím se změnou využitelnosti mého pozemku, pro jistotu jsem chtěl mít projet potvrzen dříve, než nový územní plán naběhne. To jest do ledna - tři měsíce času.
Po léta jsme s Rusalkou kreslili různé domky našich snů, ale teď jsme na to měli zoufale málo času. Naštěstí byl územní plán přísně určující, nedával moc možností k volné tvorbě.
  • Stavba nesmí být podsklepena
  • Stavba bude mít tvar obdelníku či tvar L
  • Stavba bude mít jedno podlaží (maximálně plus podkroví)
  • Stavba bude mít střechu se sklonem 45 stupnů s pálenou taškou bez střešních oken a jiných prvků
  • Stavba bude mít kastlová okna max. velikost 120 x 90
  • Stavba bude mít bílé vápené omítky
Všechny tyto požadavky vychází z původní pasekářské zástavby, proto jsme náš budoucí domeček pokřtili s láskou a vtipem "Pastouška".

K podmínkám  územního plánu jsem přidal já svou.
  • Rozpon nosných stěn bude 5m, což snadno zvládnou jednodušší konstrukce bez dalších nosných zdí či sloupů.
Jako zastánci skromného "koncentrovaného" bydlení, a pro nízký rozpočet, se ustálila obytná plocha přízemí okolo 50m2. Děleno pěti tak délka něco okolo deseti metrů.

Takový malý dům nesnese mnoho příček, což nás logicky muselo přivést k nejoptimálnějšímu využití, vstup cca uprostřed jedné z delších stran, místnosti vlevo, vpravo, a menší naproti. Plus kůlny a obslužné budovy a náš domeček byl načrtnut v rámci dvou týdnů.


Původní orientace nejdelší stranou k jihu jsme změnili, když jsme zvážili relativně malou velikost povolených oken. Z obavy, že by jižní okna neprosvětlila hloubku pěti metrů místnosti, jsme dům otočili, aby místnost osvětlovala řada oken z obou stran, východních a západních. Později jsme zjistili, že i původní stavba měla tuto orientaci.


VYJADŘOVAČKY

Pomocí svého přítele a projektanta Ondřeje Bízka, který mi můj náčrtek překreslil do projektu, jsme se pustili do shánění potřebných vyjádření pro podání ohlášky a územního souhlasu na Stavební úřad. Pro urychlení jednání z projektu zmizelo vše, co nebylo dostatečně rozpracováno a co se může řešit později, to jest připojení sítí. Protože byla stavba ohlášena jako rekreační, mohl jsem se vyhnout několika prodražujícím nařízením a podmínkám, které musí splňovat stavba označena určením pro trvalé bydlení.

Projekt jsem podal 2. prosince a všechna rozhodnutí ohlášky a umístění stavby naběhly v únoru. Bohužel v té době přišly mrazy (první za zimu) a to stavbu oddálilo o další měsíc.

Cena za různá vyjádření a potřebné studie: 8.200,-


ELEKTŘINA

Jako příběh pro pobavení popíšu ještě vývoj připojení se k Eonu. Sloup elektřiny mi stál v rohu pozemku, tak jsem očekával, s elektřinou nebude problém. Ale když přišly vyjádření Eonu, tak v nich ono vedení nakresleno nebylo. Nejblíže až za obecní cestou na louce dalšího majitele. Starosta mi proto vrátil projekt, že nemám řešeny přípojky s obcí, proto jsem pro nedostatek času elektřinu úplně s projektu vyndal.
Volal jsem na Eon, že na pozemku ale sloupy mám. Oznámili mi že jde pravděpodobně o staré nefunkční socialistické vedení, a že je mohu klidně podřezat a skácet, oni vědí o každém svém sloupu.
Při návštěvě pozemku jsem zjistil, že sloupy jsou betonové, tak že podřezat nepůjdou. Byly vyrobeny po roce 2000, tudíž nebudou socialistické. A jsou k nim připojeni další chaty platící Eonu.
Proto když jsem žádal o přípojku, trval jsem na tom, že mne připojí k sloupu na hraně pozemku. Po týdnu se ozval technik s tím, jestli nejde o vedení telefonu, zda jej tam neženu zbytečně. Že tam prší a zapadne. Viditelně se mu nechtělo. Trval jsem na svém.
Po dalším týdnu se ozval technik, zda budu chtít vyjádření pro stavbu. Odmítl jsem s tím, že tu mi už vydali, nemají tam žádné vedení. Rozčílil se ale, že oni tam sloupy mají, zda jsem alespoň sedm metrů od nich. Na což jsem mu řekl, že to určitě ne, ale pět snad jo. Více jsem ani uhnout nemohl. Tak že mi celý zmatek spíše posloužil.
Nakonec mi poslali alespoň požadavek, že jim nesmím sloupy podkopávat.
Zajímavé je, že společnost nijak nezaujalo, že postavila své sloupy na cizích pozemcích bez povolení. Že omezili využitelnost pozemku. Dokonce jeden ze sloupů stojí přímo uprostřed budoucí silnice, kterou obec má dávno v územním plánu a speciálně vykupovala od majitelů části pozemků, aby existovala právně řešená cesta.
Na závěr, když jsem toto vyprávěl na jedné konferenci mi řekl jiný stavebník svou zkušenost. Obrácenou a horší. Na pozemku vedení nemá, ale Eon mu tvrdí že ano a brání mu postavit tam dům. A on je nemůže přesvědčit, aby se k němu podívali.

Cena za přípojku: 10.000,-


ŠLO BY TO JEŠTĚ LEVNĚJI?

V této části jsem se s pomocí přátel a výpomoci dostal na opravdové minimum. Snad jen pokud bych prohlásil, že dům nebudu užívat v zimě, nemusel bych mít energetický štítek. Ale to není nijak významná částka.

Celkové náklady do února: 18.500,-

Pokračování zde