pondělí 8. září 2014

Dům levně (po roce dalších zkušeností)

Další zkušenosti a praxe mne přivedla k přetransformování názorů jak postavit levně dům. Přitom si stále stojím za názorem že současný způsob je zbytečně drahý. Ale pokud se chceme bavit o nějaké skutečně razantní nižší ceně, bohužel to nedosáhnete výběrem materiálů. Materiálem můžete ušetřit jen procenta, možná desítku. ( Ač nekontrolovaným utrácením za blbůstky lze navýšit cenu o mnoho desítek procent). Tak po roce znovu nad témtem jak postvit levněji.



Cesta 1: Velikost

Zde leží jádro nejrazantnějších úspor. Ale jde také o cestu, které se většina vyhýbá. Ačkoliv byli schopni do té doby žít v bytech i pod 50m2, najednou při stavbě vlastního obydlí potřebují 150m2 obytné plochy. Je to dáno ne vždy správným uvažováním.
  • Potřebuji co největší prostor k životu - proč ne, ale venku v okolí domu. Dům je jen přístřeším, ne prostorem k trávení našeho života.
  • Pozemky jsou drahé - to je pravda, pak má smysl postavit dům co nejlevněji abych měl na větší pozemek. Pozemek je pořád levnější než metr v domě.
  • Mám mnoho věcí a zájmů - to je dobře, ale ne vše musí obývat nejdražší prostor, dům. Můžete využít kůlny, zahrady, pergolu, přístřešek, .... A hlavně je dobré se naučit nelpět na věcech, třídit je a zbavovat se zbytečného harampádí. Každá věc vyžaduje čas a investice (údržba, skladování, ...) a mnoho věcí vyžaduje mnoho času. Osvoboďte se.
  • Každý potřebuje své soukromí - ano, ale nemusí jít hned o celý pokoj. Stačí kout, stůl, postel, ...
  • Máme děti a ty vyžadují dost věcí - nevyžadují, ale nebudu o tomtoé polemizovat. Skladovací prostory se dají vhodně kombinovat s obytným prostorem. Existuje plno šikovných vychytávek jak na malém uskladnit mnoho věcí.
Jak ušetřit prostor vám napoví i můj ebook, který naleznete na těchto stránkách, Jak by stavěla dům matka příroda.

Kolik tedy mohu ušetřit?
Obvykle se počítá že každý metr čtvereční domu stojí 10.000,-. To je dobrý způsob, jak uvažovat. Chcete šatnu 2*5m za cenu 100.000,-. Pokoj pro hosty, děti či garáž za 200.000,- každou? Kolik let splácení to znamená? A nebude lepší uložit věci v rámci již existující místnosti, do jinak nevyužitého prostoru?
Klasický dům o velikosti přijde na milión a půl.  Dům o třetinové velikosti na třetinu. Je to tak?
Je i není. Pokud budete dělat malý dům způsobem, jako by šlo o klasický dům, nemusí být úspora nijak razantní. Ač práce na něm bude jistě řádově méně. Na druhou stranu úspora může být i mnohem větší. Menší dům může být postaven lehčí a snadnější konstrukcí. S menší technikou a náročností. Mnohé levné metody stavění nejsou použitelné pro velké vzdálenosti nosných stěn od sebe, vyžadují určitou kompaktnost. (Orientačně se dá říci, že rozpon nad 5 metrů bude vyžadovat nosné sloupy uprostřed, nebo speciální řešení stropu a stěn. 

I slámaření vyžaduje určité znalosti a zkušenosti
aby bylo provedeno správně a časově efektivně.
Jako ostatně vše!

Cesta 2: Jednoduchost

Dalším způsobem je nedělat věci komplikované, ale co nejjednodušší. Každá složitost a specialita má své nástrahy. Vyžaduje lepší znalost, preciznější provedení a speciální komponenty.  Vyžaduje odbornou práci, a ta je drahá. A i tak může být zdrojem dalších poblémů do budoucna. Pokud se něco poškodí, jsou to vždy ty nejsložitější systémy.
Pokud přemýšlíte jakým způsobem to udělat, vyberte si ten jednodušší. Popřemýšlejte o všech speciálních prvcích, zda jsou skutečně potřebné  nejsou zbytečně složité. Síla jednoduchosti, jednoduchých řešení, je mocná. Možná to nebude tak snadné na obsluhu, či budete muset něco obětovat, ale komplikované mechanismy jsou poruchovější a nakonec mohou být i nesnadněji ovladatelné.

Kolik mohu ušetřit?
Záleží na tom jak hodně se budete tímto pravidlem řídit. Na jednotlivých věcech může jít o nemalé částky. V celém projektu může toto pravidlo snižovat i násobně. Protože na vymakaných libůstkách nás dostávají výrobci především.


Cesta 3: Dle své znalosti

Přemýšlíte zda stavět ze dřeva, slámy či cihly? Co je levnější? Pokud si chcete nechat stavbu provést na klíč, pak materiál nemusí být vůbec tím směrodatným určovatelem ceny. Práce skoro vždy představuje větší díl než materiál. A to klidně i pětinásobný. Levný materiál vám pak neušetří než necelou desítku procent. A pokud je pracnější, pak se může snadno stát dražším než jiný.
Když uvažujete o ceně, úspoře, materiálů, uvažujte i nad jeho pracností. A především nad pracností.
Odbornou práci je třeba ocenit a zaplatit. Neodbornou práci mohou dělat brigádníci, studenti či lidé bez pravidelného zaměstnání. (Svěřit neodborníkům odbornou práci končí většinou špatně, je způsob jak zbytečně utratit.)  Mezi levnou pracovní sílu patří i rodiní příslušníci či kamarádi. Ale jejich pomoc má svůj strop. A pak jste tu vy. Svůj čas si často nezapočítáváme, tím se zdá nejlevnější. Ale i ten má svá omezení. Dokud to bez vás zvládne rodina.

Kolik mohu ušetřit?
Pokud zvládnete provést dobře a odborně většinu práce na domě, nebo ji vést a kontrolovat, pak může jít o celé desítky procent z celkové ceny.  Učit se má smysl vždy. A při stavbě domu je to nejen nutné, ale i výhodné. Najděte si učitele a ten zbytek je praxe, kterou je pro vás vaše stavba.



Vše souvisí se vším

Můžete se naučit mnoho řemesel a máte přátelé či rodinu. Ale jejich i váš čas je omezen. Dům nepostavíte o sobotách odpoledne. Bude chtít velký díl vašeho času, všechen možný. A to zase dlouhodobě nedá rodina. Když vám postačí rok, pak dobře. Dva roky jsou na hraně. Větší čas je sázkou rodiny.
Každý metr o který bude dům menší, zkracuje i dobu kterou budete dům dělat. Poloviční dům, polovice pracovních hodin. A místo roku třeba jen půlrok stavění.
Jednoduchost znamená nejen méně práce, ale rychlejší pochopení pracovních postupů, řešení. Každá složitost vyžaduje speciální řešení, které se budete muset naučit. V horším případě vymyslet či vyzkoušet. (Většinou se ale tímto může dům naopak prodražit. Nevhodně zvolené řešení se často táhne dál, prodražuje další následující kroky. Komplikuje. Ve stavbě je jedna věc závislá na jiných a nepozornost či ústupek jednoho, vede k dalším ústupkům a problémům.) Pokud to jde, přemýšlejte jaké budou následující kroky. Přistupujte k řešení se znalostí. A pokud možno nekomplikujte.



Projekt

Bohužel, konstrukci i jednoduchost určuje již projekt. A projektanti mají své zažité způsoby konstrukcí a řešení, které jsou možná oddůvodnitelné pro velký dům, ale pro malý můžou být zbytečně robustní, složité, dražší. Je třeba aby tak trochu neuvažoval o malém domě jako stavbě domu, ale jako větší zateplené kůlny. Musíte jej dostat z jeho zažitých modelů. Osvobodit jej ze zvyklostí a školních pouček. Nebo navrhněte konstrukci jako laik a s jeho pomocí ji jen dejte odbornost. Nenechte se jím ovládat, spolupracujte ale veďte. Ptejte se sám sebe, zvládnu udělat to jakje to navrženo?