středa 12. února 2014

Levné domy jako stavebnice či přívěs?

Jak rostl v minulosti blahobyt, rostla výše možné hypoteční půjčky, rostly i požadavky zákona na dům. Jakousi podivnou logikou se dům, ta základní věc každé rodiny, stávala čím dál více luxusním zbožím. Jeho přístupnost se udržovala a dále udržuje jen pro určitou klientelu, která je ochotna se zadlužit na většinu svého produktivního života.
Ač přišla krize, zákon své požadavky nijak nezmenšil. Spíše naopak, firmy si pojišťují své výdělky tím, že prosazují do zákonných potřeb stále nové podmínky.
A trh to ví. Požadavek na nízkorozpočtové stavění se prosazuje stále více. Tak že to berte jako inspiraci.

DŮM JAKO STAVEBNICE ČI PŘÍVĚS?

Jedna z reakcí je stavebnice domu za desetinásobně menší náklady, než je obvyklé pro dům. V podstatě jde o osobní bydlení v podobě alternativy "zahradního domku." Ač sám nevnímám tuto alternativu jako optimální, neb stále nese mnohé dodatečné náklady a zdanění, je možno na nich ukázat, v jakých cenových relacích se můžete pohybovat. A když přepočítáte že by šlo o místní řemeslníky či přímo svépomocné stavění (s pomocí asistence znalého člověka) dostaly by se náklady i hluboce pod 100.000. Případně by se mohl prostor o něco navýšit.
V jednom svém dřívějším článku jsem prohlásil, že není spodní hranice ceny, za kterou lze dům postavit. Že i dobře zateplená zahradní chatka s kamny a vodou může být pro jednotlivce domem, kde stráví šťastný život. A hlavně bez dluhů, svobodný. Až uvidíte tyto fotky, pochopíte, jak jsem to myslel.

BRITSKÝ DŮM

Jedna britská společnost nabízí k prodeji stavebnici domu po přepočtu za 215 000 Kč. Dům se přiveze na náklaďáku s kompletním návodem k sestavení.
Další fotky najdete zde: http://zena.centrum.cz/bydleni/fotogalerie/2014/02/12/kupte-si-dum-ktery-si-slozite-uplne-sami/


AMERICKÝ DOMEK

Americká varianta je podobně velká i rozmístěná. Z toho co jsem pochopil ale nejde o stavebnici, nýbrž produkt stavěný firmou. Tomu odpovídá i tvarovější a líbivější provedení. (Našel jsem jej jen ve variantě na kolech za auto, cena pak dosahovala cca 350.000 Kč.)
Více fotek naleznete zde: http://zena.centrum.cz/bydleni/fotogalerie/2014/02/07/maly-domek-bez-hypoteky-je-v-nem-vse-co-potrebujet/