pondělí 4. března 2013

Jak prodat svůj čas?

Energie, ta věčná síla měnící své podoby a směry, prochází našimi životy. Zvláště jedna z nich nám ovlivňuje život více, než jiné. Peníze. Ano, peníze jsou z hlediska Permakultury jen jednou z energií. Jednou z mnoha energií. A jediné, co ji činí nezvyklou je to, že jde o koncentrovanou sílu. V několika málo bankovkách může být skryta síla, skrz kterou můžete stvořit velké věci, ale která vás stejně tak může zničit, udolat vaši osobnost.

Na tento svět si sebou žádné peníze nepřinášíme. Jediný kapitál, který si přinášíme od "tama", je ČAS. Čas který zde na zemi můžeme prožít. Zajímavostí ČASU je, že jej můžete darovat, rozdat, utratit, můžete být o něj i okradeni, můžete o nějaký přijít, ale nemůžete jej získat, koupit ani ukrást. Čas se vám sype jako písek v hodinách. Rychlost toho pohybu snad můžeme trochu ovlivnit, ale ne zastavit. Ve svém životě můžete získat různé energie, prožitky a zkušenosti, ale za všechny musíte zaplatit tím jediným, co skutečně máte, svým časem.

K čemu je nám čas? K čemu je život? Eduard Bach ve svém díle "Iluze" píše, že jsou dva důvody, proč přicházíme na tento svět. Zábava (pobavit se) a poučení (něco se naučit). S tímto pohledem budou jistě rádi souhlasit i ti s materiálnějším pohledem na věc. Proč by někdo z nás neměl chtít si život užívat? (Teď pominu to, že většina lidí si právě toto nechce dovolit.)

Nechci se zabývat tím, jak velký díl svého času strávíme spaním, dětstvím, učením, či milováním. Chci se zabývat jednou nezvyklou výměnou. Určitou (a ne zanedbatelnou) část svého času vyměníme za peníze.
Přitom mnozí  z nás vnímají své zaměstnání jako nutnost, břímě, kterou podstupují pouze proto, aby této výměny dosáhly.
Proč tuto výměnu podstupují? (Určitá část je přesvědčená, že to je nutnost, že se to očekává, že je to správné, či se to dělají všichni. Ale tato vysvětlení jsou lživé, proto se jimi zabývat nebudu.) Za peníze můžeme ovlivnit kvalitu jiné části našeho času. Za to se mnozí z nás obětují práci. (Osobně dělám co mne baví.)

Zbývá poslední otázka, která je zároveň pointou tohoto zamyšlení. Opravdu nám věci, které si kupujeme, zkvalitňují náš čas? Za co vše vyměníme kus našeho života? (Původně jsem chtěl sem popisovat různé podivné výměny peněz za další ztrátu času, zkrácení času při zálibách, zkrácení času s vlastními dětmi, na ušetření neúměrně menšího dílu času, ale nakonec to dělat nebudu. Nechci.)

Každý den se můžete sami podívat, za co směňujete SVŮJ ČAS (byť v penězích), co jste stvořili, za co se směnili, či jste někomu pomohli zlepšit větší díl času oproti věnovanému? Protože nic než ČAS nevlastníte. Nikde další nezískáte. A i když právě nic neděláte, stejně o něj přicházíte. 

Jak by jste chtěli ideálně strávit svůj život, prožít svůj čas zde? Kolik času je na to třeba vyměnit do peněz? Nebo je to o něčem jiném? Třeba prostě jít, a žít svůj ideální život....
A pokud vám někdo brání, zkuste se jej zeptat. Jak by jsi chtěl ideálně strávit svůj život, prožít svůj čas zde? A co na to potřebuje?