úterý 25. října 2016

Svoboda versus kontrola


Naší přirozeností je mít věci okolo sebe pod kontrolou. Alespoň mužského logického pólu osobnosti. (Ten ženský žije v intuici a pocitech.) Je to přirozené, kontrola nám dává větší jistotu a snižuje strach. Problém je v tom, když se pod kontrolu snažíme dostat nejen sebe a to, co se nás bezprostředně týká, ale i ostatní okolo!
KONTROLA jiných je špatný přístup protože bere SVOBODU. Kontrola všeho odporuje permakulturním (přírodním, přirozeným) principům (pouze osobní audit.) Žádný jiný tvor, mimo člověka, se nesnaží mít pod kontrolou jiné tvory. Kontrola nepřesahuje nikdy smečku, rodinu. 

Různorodost života je postavena na různorodosti chování i potřeb všech živých tvorů. Přes snahu statistiky či lékařství určit co je normální a typické pro člověka, v pravdě neexistuje tabulkový člověk. Každý jsme jedinečný originál.

Snaha mít pod kontrolou své děti, rodinu, sousedy, obec, či stát je nesmyslné omezení svobody nás všech, které popírá naši jedinečnost. Každá pevně daná pravidla omezují i kreativitu, dobré nápady a rozvoj. A všechna sebelepší pravidla jsou vždy zneužity i proti zdravému rozumu. Každá konkretní situace má svá jedinečná řešení. Krásná, někdy jednoduchá, či brilantní. Neexistuje univerzálně dobré řešení pro všechny situace. A absrdita současnosti je v tom, že v rámci pravidel jsme denně okrádáni a zneužívány. A celé to je označeno za správné, protože je to dle pravidel. Byť proti zdravému rozumu a tomu, proč ona pravidla vznikla.
Ale od začátku...


Politika nezodpovědnosti:

Před dvaceti lety jsme prolomili total(it)ní kontrolu a získaly svobodu. Ale svobodu se naučili nejrychleji využívat spíše gauneři. A to vzbudilo STRACH ze svobody. A STRACH je přítel KONTROLY. Ale také lidská hloupost.

Jednou jsem poslouchal rozhlasový pořad ve kterém se ptali lidí - Měla by vláda přikázat nosit helmu na kole i dospělým?" Drtivá většina odpovědí byla ano, helma je důležitá a dobrá, zachraňuje životy a měly by ji mít na kole i dospělí. (Jenže tak otázka nezní.) Jen malé procento odpovědělo na položenou otázku. Helma je dobrá ale nemá to co přikazovat vláda. Je to zodpovědnost každého z nás! Výsledek této radiové ankety byl přes devadesát procent lidí je pro příkaz vlády. Přestože pro příkaz z hora se nevyjádřil ani jeden respodent.

Co hůře, KONTROLA vede nás všechny k NEZODPOVĚDNOSTI. Tím že začnete lidi kontrolovat, přestanou tu kontrolu dělat sami. Předají zodpovědnost jiným, ať už státu, úřadu, řemeslníkovi. A když přestanou zodpovídat za věci okolo, stanou se nezodpovědnými. Stejně jako u dětí, nenaučí se být zodpovědní, když za nic nezodpovídají. Když jsou kontrolovány a hlídány, mohou se bez kontroly pustit kamkoliv. A my se pak divíme, jak je taková blbost napadla. Nenapadla, prostě přestaly své jednání kontrolovat.

Jedni známí stavěli dům a chtěli osobní čističku. Ale obecní úřad jim ji zakázal, museli se připojit na místní kanalizaci. Ale později se dozvědli, že obec nemá čističku a kanalizace vede do místního rybníka. Stejně tak se objevil případ, kdy splašky celé obce byli řešeny příbuzným zemědělcem starostky, rozváženy po polích. Ale dalšídůkazy můžete vidět okolo sebe denně. Chodci motající se za tny po silnici, nezodpovědní řidiči, oprava silnic bez vyznačené objížďky, auta stojící pro vykládku v úzkých částech silnice.

Jak k tomu dojde? Není nic jako úřad či kontrolor. Jen lidé. Nezodpovědnost se proto projeví všude a na všech úrovních.


Politika obcházení pravidel:

Tak zpřísníme kontrolu! No přesně to se stalo. Kontrola úřadu kontrolami a zpřísnění trestů. Jenže čím přísnější jsou pravidla, tím méně svedou obsáhnout různorodost života. Naplnění PRAVIDEL se tím stává ABSURDNÍ ve více případech. A to začne vnímat více lidí. To vede k oddělení úřední a skutečné reality. Kdy pro úřad se dělá jedno a v realitě druhé. Vědí to i úředníci sami, a začnou vám pomáhat s tím, jak to udělat co nejrozumněji a přitom splnit nesmyslné. Lidé si začnou více pomáhat. Vzniká "odboj" pravidel a v něm jsou si lidé blíže. To je ta dobrá stránka. Absurdita sbližuje. Tou špatnou je ZVYK NEPLNIT PRAVIDLA. Bohužel špatné jen z určitého pohledu, protože chcete li dělat dobro a pravidla vám v tom brání, musíte si ten morální problém v sobě rozhodnout sami.
Už mi nečiní morální problém obcházet amorální zákony.
Kontrola kontroly vede ke zvyku neplnit pravidla. A to v celé společnosti. I té méně dobré. To sníží morálku společnosti a může vést i k větší násilnosti a zločinosti.


Politika práskačů:

Kam dál přitlačit? Jedině vrazit v národ klín nedůvěry. Postavit souseda proti sousedovi. Nastavit politiku práskačů. I to už tu je. Lékáři musí hlásit jiné na hygienu. Pedagogická poradna hlásí musí vše hlásit na školy. Jenže práskat jen z nařízení zhora, to se každému nechce. Ale za lákavou odměnu, výhru, to je lepší... Nepřipomíná vám to něco?
Politika práskačů vede k NENÁVISTI a KUPČENÍ. K rozkolu přátel, rodin a STRACHU ZE SOUSEDŮ v každodenním životě.
Tento bod se nyní zabydluje v zákonech! Lidé již jsou poslouchány, práskáni, úředně šikanováni za nesouhlas s kontrolou. Vídám je osobně a není to již jen pár jedinců.



Politika totál(itní) evidence:

Ta je nová. K čemu přesně vede, nad tím se zatím zamýšleli jen spisovatelé sci-fi. Například Orwell. Jakmile jednou připustíme elektronickou evidenci v jednom oboru, už se snadno rozšíří do zbytku oborů. "Dobrý" důvod se vždy najde. Data lékařů, vaše nemoci, zlozvyky a nespolupráci s očkováním, braním léků. Data z obchodů, co kupujete. Alkohol, cigarety, málo vitamínů, moc sladkostí. Návštěva pochybných kurzů, přednášek, divadelních her. Koupě nesprávné knihy. Jakmile se data shromáždí na jedno místo, bude se dát snadno přikázat co smíte a co ne. (Kolik alkoholu, cigaret, očkování, jak rodit, ...)
To je totál(it)ní ztráta SVOBODY.


Volíme:

Kdo nic neproved, nemá se čeho bát! Ale spíše - Kdo je bez viny hoď kamenem. Život není jednoduchý a nedrží se vždy pravidel. A v prostředí kde zákony jsou již absurdní, si musíte vybrat mezi správným a zákonem.
Školní děti nesmí jíst co vypěstovali na školní zahradě. Doma učící rodič nesmí dítě učit nic navíc, i když to dítě zajímá a ptá se. Jídelny nesmí dávat zbylé neprodané jídlo potřebným, musí jej vyhazovat. Voda která projde u vás umyvadlem nesmíte použít na své zahradě. Neočkované dítě musí do školy ale nesmí na školu přírodě. (Aby nenakazilo spolužáky?)Nesmíte prodávat semínka která vypěstujete na zahrádce protože nemáte osvědčení. Děti z lesních školek budou zkoušeny v klasické školce zda vyhovují plánům ministerstva školství. Když si rodiče zřídí vlastní školku a přijmou vlastní neočkované dítě je to špatně. To vše a mnohé další říká zákon a trestá pokutou! 

Nevolte zbraně, které mají být použity proti jiným, protože budou použity PROTI NÁM VŠEM. Vždy přemýšlejte jaký svět bude, když to co volíte se bude týkat především vás.
Mnozí chtějí odsun ekonomických migrantů. Ale když by se to provedlo do důsledků, možná by se mnozí divili, až by skončili na Balkáně. Kdo znás ví jistě, že nemá mezi předky ekonomického migranta. Za staletí jich sem přišlo spousty. (To už tu bylo z židy. A pak zo zasáhlo rody i zpětně.) Nedávejme migrantům dávky za nic. Nepreferujme je před ostatním obyvatelstvem. (Preferování způsobuje nenávist.) A nenávist, snaha linčovat, je situace před druhou světovou válkou. Podporuje extrémní strany. A vedla k nástupu fašismu.

Volte jen to, co chcete aby bylo použito NA VÁS. Protože tak to nakonec dopadne.

K čemu směřujeme, co volíme,  to získáme!
Směřujeme li ke kontrole, budou naše činy kontrolovány. Ale národ bude nezodpovědný.
Směřujeme li ke kontrole kontrol volíme ještě větší strach. A národ může být násilnější.
Směřujete li k práskání, pak vás váš vlastní soused práskne. A možná za to pojede na dovču.
Směřujete li k evidenci, budou vaše kroky evidovány, řízeny. Ztratíme veškerou SVOBODU.

Převezměte kontrolu i zodpovědnost za svůj život. Za každou hodinu života. Zapomeňme na systém, stát, že nás pohlídá. Podporujme svobodu a různorodost života. Jedinečnost každého člověka. Ne pravidla, ale zdravý rozum. A udržitelnost každého z nás. Čím stabilnější, udržitelnější, nezávislejší,  budou naše životy, tím méně strachu v nich bude.

Přemýšlejte a až pak zvolte cestu.